Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какъв е смисълът на физическата красота?


Recommended Posts

Какъв е смисълът на физическата красота?

Може да се създаде отвън навътре? Да се избистрят отделните елементи...

Ако един човек е създаден красив физически, всяка една част от него радва сетивата, това на 100% ли означава, че тази красота е и вътре? Нали каквото е вътре, е и вън? А ако е грозен, логиката пак ли остава същата? Има ли обективност във възприемането на физическата красота? Може ли въобще да се зададе въпрос за физическата красота, нали всичко е едно и не може да се дели, но как тогава да го задам?

Какъв е смисълът на физическата красота? - част 2

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен - да - външната красота отговаря на вътрешната, както и външната грозота отговаря на вътрешна грозота! Големите разминавания които виждаме в живота са защото красавиците се разглезват и ги разглезват и покваряват много много бързо, а обратното, с не дотам красивите - те се учат, смиряват се, стигат до истинските ценности и затова се променят много в един живот. Но - както и не всички красиви женби са лоши и глупави, така и не всички некрасиви се учат от ситуацията и помъдряват!

По принцип - вътрешната красота би трябвало да е едно с външната! :whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

Тамин,

твоят въпрос няма единствен отговор. По принцип би трябвало да очакваме съответствие между вътрешното състояние, нагласа, ценности с физическите измерения. Но какво е красотата? Не е ли следствие от наложената от социума представа за красота? Еднакъв ли е критерият за красиво тяло сега и преди 100 г., а преди 200,300,400,1000? Не е. Дори и сега не е. А и освен това за някого някой е красив, но за другиго - не. Въпрос на лично възприятие.

Виж, за вътрешната красота 2 мнения няма. Тя не се е променяла, както не се променят изконните понятия за Добро и Зло.

Вътрешната красота намира начин да блесне на повърхността. Тя се излъчва - най-често през очите, или в гласа, в жестовете, в усмивката, в съзнанието за цялостна хармония.

Външният вид определено се свързва с някои характерни особености на личността - по чело, нос, очи, устни, брадичка, ръце и т.н. Една моя някогашна приятелка си заобли възострия нос, но с това характерът й не стана по-благ :). Много по-лесно можем да доближим външността си към модела за красота, много по-трудно е да работим върху съграждане и запазване на вътрешното си лъчение.

Физическата красота има смисъл и то много голям. Тя е първосигнална. Като оцветените в жълто опасни животни, или като червената мухоморка. Понякога означава: "пази се от мен", а друг път привлича. Приема се чрез окото и е част от осезанието на света, в който живеем.

Линк към коментар
Share on other sites

Смисълът каквото е вътре там е и вън е по скоро в това, че ако си тъжен или мрачен лицето и тялото ти придобиват същото изражение, а ако си добър усмихнат, щастлив то носиш със себе си една особена красота, която може да докосне всеки...а и понятието красив и грозен са мнооого образни понятия, разбирани от всикиго различно.

Линк към коментар
Share on other sites

Добре. Няма такова нещо като вътре и вън. Физическата красота не може да се дели от вътрешната и ако имаме разбиране би трябвало да можем да възприемем чисто човека пред себе си т.е. в този случай пластичните операции или който и да е чисто външен метод няма да помогнат за доближаване до истинска красота, което би трябвало да дава отговор на въпроса ми за обективни критерии.

Ако човек се роди с много нехармонични форми се предполага, че има вътрешна дисхармония, би трябвало да е възможно работата върху себе си да му помогне да ги промени. Знае ли някой за такива случаи?

Линк към коментар
Share on other sites

Всички случаи са такива! Елементарното внимание открива как външните черти на хората работещи върху вътрешното равновесие се смекчават, а при обратното развитие се изострят. Интересното обаче е как понякога се изострят едни, а смекчават други черти, което показва зависимост на определени части от външната човешка форма с конкретни качества...

Линк към коментар
Share on other sites

Латините са рекли:

Vultus est index animi. - Лицето е огледало на душата

Vultus formosa muta commendatio. - Красивото лице е няма препоръка.

Ние пък казваме:

"По дрехите посрещат, по ума изпращат"

И всяка сентенция е вярна

...

Линк към коментар
Share on other sites

току що видях, че то си имало започната тема, за това, което ми се искаше да попитам и то по-точно от тази, но нали и за да се зададе въпрос трябва разбиране...

Френология

Интересно би било, ако някой сподели конкретен опит и наблюдения.

Линк към коментар
Share on other sites

Ей тука искам да ви питам нещо да го обсъдим :)

Ако физическата красота е свързана с вътрешната (естествено) то що за твърдение би било, че Светлите (руси сини) са по- ... хм.. "възвишени" от Чернокоси и Чернооки.. ? Или това е въпрос на.... лично себе- и светоусещане ? :sorcerer::P

Линк към коментар
Share on other sites

:) Съжалявам, че може би ще излезна от хода на коментарите в темата, но ми се иска да споделя един по-различен поглед към проблема...

Нека предположим, че физическото несъвършенство (меко казано - това, което не може да се характеризира с "физическа красота") е дадено на душата, за да забележи и осъзнае истинските ценности на света и хората около себе си, както и да се почисти от гордост, ревност и тщеславие и да се научи на смирение и мъдрост. Може би точно непривлекателният външен вид ще помогне на душата да отвори резервите си от безусловна любов, доброта, истина.... Помните ли Квазимодо?

В този ход на мисли дали физическата красота не е своеобразен изпит за душата? Дали ще успее да се опази от изкушенията на ласкателството, дали няма да загуби смирението и дали няма да превърне красотата си в разменна монета за любов, внимание, власт, слава... Дали ще устои на гордостта, презрението към по-непривлекателните, ревността... Помните ли "Огледалце, покажи ми, друга има ли в света....." :(

Линк към коментар
Share on other sites

Ха-ха - зеленият цвят бил по-красив от червения :))) Ами на кой както му харесва - субективизъм и вибрации

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравейте !

Руснаците казват :

КРАСОТА приходит и уходит, ДОБРОТА -  остается навсегда!=Красотата идва и си отива, Добротата...остава завинаги.

Дълбоко и истинно. И по темата за смисъла на физическата красота си мисля, че осъзнаването на преходността / нетрайността/ променливостта на външната/физическата красота + непривързването към нея си е част от дълбокия смисъл на физическата Красота + способността да и се РАДВАШ без да се привързваш/ изпадаш в зависимост/ дълго захласване/задълбаване + без да завиждаш или да се комлексираш и разни други подобни състояния...но всеки да може да я вижда + живее... без да иска да я притежава / обладава.

Всеки от нас е по своему красив...особено щом е усмихнат + чист!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Целият външен свят ,бил проявление на вътрешния казват мъдреците.

Телата ни са храм на душите ни.Наистина огледало на цялата ни вътрешна вселена

и уникалност .Не мога да разпозная нито един човек като грозен.Всичко е въпрос на хармония и естествено вътрешно щастие. Цялата материя има душа и съзнание,така както и камъка и дървото и тревата. Ако душата ни е нещастна наранена ,объркана ,нещастен ,наранен,объркан е и външния ни вид.

Когато имаме чисто съзнание ,обичаме ,в хармония сме с цялата вселена ,външния вид ,материалната обвивка блести с красотата си носи хармония и красота на всички около нас. Ние излъчваме щастие и красота и светлина.

Кармичните функции на красотата мисля че вече са се изразходили ,май-вече повечето хора са наясно с материята като част от света ,всички знаят ,че нищо не свършва дотам,до външността,до видимото.

Като че ли прекалено навътре сме вече в еволюцията на Човечеството,минали сме задължителната програма на развитие ,сега ни трябва волна програма ,проект за съществуване в ЛЮБОВ и ХАРМОНИЯ.

Най-грубия материализъм и култът към видимата,първична материална любов.като че ли взеха своето и сега никой не е дотам подвластен на тях.

По-скоро сме субективни в ОТДАВАНЕТО на любовта си ,тоест проявяваме някакъв вид избирателна пропускливост,а не обичаме безусловно.

Мисля си че дотам са стигнали нещата че просто трябва ,задължително да произвеждаме Светлина ,Любов и красота,безусловно,към всеки и към всичко ,иначе ще бъдем погълнати от материята и тъмнината. Така че грозни неща няма,не мога да си позволя да мисля за каквото и да било като за грозно нещо или някой ,защото знам че това означава да не го обичам ,това нещо или някой. Означава че няма да му дам моята любов,светлина.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

С това „грозни неща няма” пак опирам, аз поне, до въпроса за субективно/обективно възприемане на красотата, или възприемането на енергията във физическия ни свят. След което, неможейки да избягам от субективността си, ще се съглася, защото много по-градивно е светът около мен да си е красив, както в крайна сметка е!

За кармичните функции на красотата, предполагам, това все още си важи за много души.

Их, много хубаво пишете тук. :)

Линк към коментар
Share on other sites

” пак опирам, аз поне, до въпроса за субективно/обективно възприемане на красотата, или възприемането на енергията във физическия ни свят. След което, неможейки да избягам от субективността си, ще се съглася, защото много по-градивно е светът около мен да си е красив, както в крайна сметка е!

:rolleyes:

Ами :D ,какво точно е ОБЕКТИВНОТО възприемане на красотата ?

Отговорът е прост,способността да се радваме на красотата ,да я използваме разумно и да я впрегнем в градивно възприемане на света около нас.

Всички ние знаем ,че материята си е материя ,красива ,грозна тя отразява душевни състояния,дадености,наклонности,опит ,облича , дава форма на енергията .

Ако винаги сме застанали на изходната точка ,че света е красив,или още по-добре да запазим света красив,ще му се радваме ,ще го пазим,ще го обичаме.

Ако възприемем всички Човеци като цветя ,ако се грижим ,/поливаме ,отглеждаме ,пресяваме ,подрязваме/обичаме един друг няма начин да не израсне красиво цвете,ако взаимоотношенията ни приемем за дърво /осигуряваме слънчево време ,вода ,топлина/няма начи да не порасне красиво дърво с много разклонения и отрупано с плодове.

Ако се отнасяме добре един към друг, с любов ,всички ще бъдат красиви.

Мисля ,че Човечеството се разхубавява,между другото.

Линк към коментар
Share on other sites

Случвало ми се е да се влюбя в момче, което смятах за грозно.

Когато го видях за първи път, бях толкова разочарована. Минаха месеци,появи се друго момче, тип красавец, който ме впечатли, а явно и аз него, защото ми обръщаше доста внимание. И с двамата се познавах покрай работата. И двамата поканих на моя рожден ден. Тогава запях и видях реакцията в тези два чифта очи. Тези на красавеца изобщо не гледаха към мен, а тези на "грозното" момче ме гледаха с такава топлина и възхита. И аз се влюбих. Влюбих се в това уж грозно момче, което бях отписала като възможен мой възлюбен още в мига на първата ни среща.

Никога нямах връзка нито с единия, нито с другия, дори и еднократна, но разбрах, че зад странните корици с непонятен цвят се крие вълшебството на Словото, а лъскавата гланцирана подвързия съхраняваше няколко листа, откъснати от списания...

Линк към коментар
Share on other sites

:D Благодаря ти, Милкана. Твоят пример ми отвори очите за още една страна на Истината.

Досега за мен физическата красота бе изпит и урок за човека, на когото е дадена, (или от когото е отнета). Сега осъзнавам, че тя е точно толкова (ако не и повече) урок и изпит за хората, които възприемат образа като красив или "грозен".

Да, вярно е, че красотата е субективно понятие. Значи тя е кармичен урок преди всичко за този, който преценя кое е красиво и кое не, и определя отношението и поведението си в зависимост от тази преценка - незвисимо дали преценя другите или себе си...

Примерът по-горе е прекрасна илюстрация на тази теза.... :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

И аз съм на мнението, че грозни хора няма. Нали всички сме по образ и подобие на Бога. За мен просто едни са по - красиви от другите, но то всъщност е толкова малко, че като ги загледаш от 20 - 30 метра каква разлика ще откриеш освен в телата им. А телата ни пък са толкова еднакви, че... :D

Аз като цяло не обръщам кой - знае какво внимание на външния вид, опитвам се да стигна до вътрешния и чак тогава си правя каквито и да било изводи за човека.

Според мен в живота е пълно с примери доказващи, че външната красота отговавря на вътрешната и обратното, че вътрешната не отговаря на външната. Зависи си от човека. И все пак външния вид винаги може да ни подведе или излъже. Като цяло "хубост къща не храни" или нещо от този род беше. :v:

Линк към коментар
Share on other sites

Много се затруднявам, когато трябва да определя един човек дали е красив или грозен. Даже мисля , че да го правим е напълно безпредметно . С тачечние на времето, след като се сблъскаш с много различни хора ти виждаш, че съществуват доста на брой обособени типажи, при които хора с еднакви външни черти притежават и сходни характери, а и житейският им път протича по сравнително подобен нечин. Не знам, дали на друг това му е направило впечатление. Чела съм доста отдавна за някакви древни свитъци в някоя от източните страни (Китай или Япония - не помня) ,в които се говори за 100 типа хора.Отиваш при пазителя на свитъците , той те преценява по външния вид към кой точно тип спадаш и ти прочита от съответния свитък каква ще бъде твоята съдба. :feel happy: А колкото до външния ни вид - той отразява нашето собствено светоусещане.

Линк към коментар
Share on other sites

Тогава запях и видях реакцията в тези два чифта очи. Тези на красавеца изобщо не гледаха към мен, а тези на "грозното" момче ме гледаха с такава топлина и възхита. И аз се влюбих. Влюбих се в това уж грозно момче, което бях отписала като възможен мой възлюбен още в мига на първата ни среща.

Никога нямах връзка нито с единия, нито с другия, дори и еднократна, но разбрах, че зад странните корици с непонятен цвят се крие вълшебството на Словото, а лъскавата гланцирана подвързия съхраняваше няколко листа, откъснати от списания...

Здравей,Милкана. :)

Прости ми ако не съм те разбрала правилно...,и ми обясни ако е така..,но ми се струва че ти си се влюбила в това момче ,както казваш,защото той те е оценил за способностите ти,а може би и за куп други неща..,даже е много вероятно да те е харесал заради външният ти вид...,но все пак ,защото те е оценил,а не заради негови-собствени достойнства.Това не са твърдения ,а възможни хипотези..тъй като не ви познавам съдя само от твоите думи и от неща от живота попринцип.. :thumbsup2:

Аз самата колкото и да не искам се усещам че външният вид ми вляе..,но най вече за излъчването на хората,очите ,усмивката,трябва да се усеща топлина,добри намерения,откритост...такива неща,те се исписват на лицето.. B)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Като че ли има три вида красота.

1. Чисто субективна- виждам като красиво нещо, което резонира с част от същността ми, от естеството ми

2. Иван Ефремов говори за това- то е доста обективно- това, което доста хора и във всички времена преценяват като красиво, в крайна сметка се оказва целесъобразно, отговаря на фундаментални пропорции- като например Златното сечение и др.

3. Неща, чрез които можем да усетим, че зад този видим свят на формите има Друго, и то е, което прави формите красиви, което им дава смисъл и живот

Естествено, едно нещо, което намираме за красиво, може да съчетава тези видове красота.

И понеже всъщност най- важно е третото, защото от него следва и второто, каквото и да кажем за красотата, тя е много повече от всичко, което ще изприказваме...

Нека Тази Красота краси и вашия живот, търсещи!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...